ایراد بی نفعی خواهان یعنی چی؟ بیشک همه ما به عنوان موجودی عاقل و هوشمند کارهایی را انجام میدهیم که در آن برایمان سود و منفعت باشد. در مورد امور حقوقی هم افراد به دنبال رسیدن به سود و منفعت خود هستند. از این رو قانون گذار تنها دعاوی حقوقی را میپذیرد که در آنها نفعی برای خواهان باشد و در غیر این صورت دعوا رد میگردد. در این مطلب به بررسی ایراد بی نفعی خواهان میپردازیم.
معنای بی نفعی خواهان
در سیستم قضایی ایران دادگاهها فقط به دعاوی رسیدگی میکنند که در آن برای شخص یا اشخاصی که رسیدگی به دعوا را درخواست میکنند نفعی باشد. بر اساس ماده 2 قانون آئین دادرسی مدنی خواهان باید ذینفع باشد یعنی اینکه برنده شدن در دعوا برای او سودی اعم از مادی یا معنوی داشته باشد. مانند اینکه آقای الف دعوای ابطال سند مالکیت آقای ب را مطرح میکند. این دعوا تحت این شرط پذیرفته میشود که در صورت ابطال سند، آقای الف سود ببرد مانند اینکه سند به نام او شود.
البته باید به این نکته توجه کرد که نفع باید مشروع و قانونی باشد بعنی اینکه مورد تایید قانون گذار باشد.
برای آشنایی با موانع رسیدگی به دعوا کلیک کنید.
ایراد بی نفعی خواهان
در ماده 84 قانون آئین دادرسی مدنی مواردی که دعوا رد میشود، مطرح شده است. یکی از این موارد بینفعی خواهان دعوا است. در این صورت دادگاه در ابتدا بررسی میکند که خواهان دعوا از مطرح کردن این دعوا سودی میبرد یا نه. در صورتی که برای قاضی محرز شود شخص هیچ سودی از مطرح کردن این دعوا نمیبرد قرار رد دعوا را صادر میکند. البته باید توجه داشت آنچه در هنگام اقامه دعوا اهمیت دارد این است که فرد سود ببرد حتی اگر در انتها و حکم به نفع او نباشد.
به طور مثال شخص الف دعوایی بر علیه آقای ب مطرح میکند مبنی بر اینکه باید خسارتی را بپردازد. اگر قاضی در این دعوا متوجه شود که آقای الف در صورت پرداخت خسارت هیچ سودی نمیبرد و اصلا این موضوعی بین آقای ب و شخص دیگری است قرار رد دعوا را صادر میکند.
حتی خواهان هم میتواند این ایراد را به دعوای مطرح شده بگیرد و نسبت به ماهیت دعوای مطرح شده ایراد وارد کند. به طور مثال آقای ب میتواند با ذکر این دلیل که اصلا آقای الف در این جریان هیچ نفع و سودی ندارد از قاضی بخواهد تا دعوا را رد کند.
برای دریافت پاسخ سوالات خود و مشاوره حقوقی در مورد ایراد بینفعی خواهان میتوانید از خدمات مشاوره حثوثی تهران وکیل دات کام بهره ببرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ایراد بینفعی خواهان، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون ایراد بینفعی خواهان پاسخ دهند.
سوالات متداول
منظور از ذینفع بودن این است که در صورت برقراری دعوا شخص خواهان دعوا سودی ببرد که در مطلب به تفصیل توضیح داده شده است.
خیر. فقط در صورتی میتوان در مورد موضوعی دعوا را مطرح کرد که فرد در آن دعوا ذی نفع باشد که در مطلب به تفصیل توضیح داده شده است.
- ۰ ۰
- ۰ نظر